Lage wastemperaturen

Kiezen voor lage wastemperaturen

Wassen op een hoge temperatuur kost veel energie, en is daarom niet alleen kostelijk, maar zorgt ook voor een hogere milieu-impact. Maar tegenwoordig zijn de meeste textielwasproducten doeltreffend op lage temperaturen, met een propere was als resultaat. Ook de vaat kan gewassen worden op een lagere temperatuur. Toch een hardnekkige vlek op uw textiel, of aangekoekt vuil op de vaat? Lees onze tips, ze zullen u helpen om minder energie te verbruiken en toch een goed wasresultaat te krijgen.

Optez pour les basses températuresWaarom op een lage temperatuur wassen?

  • De milieu-impact van de was of vaatwas wordt sterk beïnvloed door het energieverbruik. De gebruiksfase van wasproducten voor vaatwas- en wasmachines is verantwoordelijk voor 50-70% van de milieu-impact. Hoe warmer het water, hoe hoger het energieverbruik, en hoe groter de milieu-impact. De moderne textielwasproducten zijn meestal ook doeltreffend op lage temperaturen, en de vlekken die een hogere temperatuur dan 30°C vereisen zijn zeldzaam. De vaat kan gewassen worden op 50°C. U kunt dus meestal ook op lage temperaturen optimale resultaten behalen indien u de juiste dosis wasproduct gebruikt (naargelang de hardheid van het water en de bevuilingsgraad van uw was of vaatwas). Het is daarbij heel belangrijk de gebruiksaanwijzing te lezen.

  • Het gebeurt zelden dat vlekken het gebruik van hoge temperaturen noodzakelijk maken. Als de was zeer vuil is, moet u de voorschriften op het etiket van het wasmiddel en de gebruiksaanwijzing van de machine volgen. Geef de voorkeur aan zuinige programma’s, die bovendien het waterverbruik verminderen.

 

Hoe kiest u de juiste temperatuur?

Geef de voorkeur aan een temperatuur van 30°C voor normaal wasgoed. Wassen op 30°C heeft in veel gevallen een propere was als resultaat, maar soms is het toch aangewezen om op 60°C te wassen wanneer dit medisch aanbevolen is.
Lees en respecteer de onderhoudssymbolen die u vindt op de etiketten van uw textiel, dat is uw waarborg voor een doeltreffende wasbeurt en voor het behoud van uw wasgoed. U moet de aanbevolen temperatuur altijd beschouwen als een maximumgrens, anders zal uw wasgoed beschadigd raken.
Als u uw vaatwas aanzet, kies dan programma’s van 50°C of 55°C of de automatische programma’s in de plaats van programma’s op hoge temperatuur. Volg nauwgezet de wasvoorschriften.
Om de groei van bacteriën in uw wasmachine te voorkomen, onderhoudt u het best uw machine volgens de aanbevelingen van de producent.

 


Nog een paar bijkomende tips:

 

  • Kies producten met het EU Ecolabel. Wasmiddelen met het EU Ecolabel hebben een minimale milieuimpact op water. Ze garanderen dat ze zo weinig mogelijk afval opleveren, en zo min mogelijk energie kosten.
  • Gebruik geconcentreerde producten. Overdoseer niet – zo voorkomt u productverspilling.
  • Onderdoseer niet – zo voorkomt u te moeten herbeginnen.
  • Controleer de hardheid van het water van uw gemeente en pas de dosering aan volgens de aanbevelingen op het etiket. Info over de waterhardheid in uw gemeente vindt u op de website van uw drinkwatermaatschappij en/of op uw factuur.
  • Pas de dosering aan naargelang u met de hand wast of met de machine.
  • Kies bij voorkeur navulverpakkingen.
  • Vul uw machine correct. De wasmachine te veel vullen is niet goed, want dan kan het wasmiddel niet goed verspreid worden en wordt de was niet goed gespoeld, met een slecht wasresultaat tot gevolg. Lees er de maximum toegelaten lading op na in de handleiding van uw wasmachine. Doe de test en zet uw wasmand met droge was eens op de weegschaal.
  • Smeer een hardnekkige vlek in met wat wasmiddel.
  • Voor de vaatwas: verwijder grove etensresten maar spoel de vaat niet vooraleer u hem in de vaatwasser plaatst.

Meer weten:

www.goedgewassen.be
www.ecolabel.be of www.facebook.com/Ecolabel.be
www.ec.europa.eu/ecat/
www.detic.be
www.health.belgium.be

Goedgewassen.be

Downloadt hier de thematische fiche
in pdf-formaat