Dosering

Uw schoonmaakmiddelen juist doseren

We gebruiken dagelijks schoonmaakmiddelen: voor de was, de vaat, om de keuken en de badkamer te poetsen, de vloer te dweilen, ... Maar gebruiken we niet te veel? Of misschien te weinig? Correct doseren is de boodschap!

Dosez correctement vos produits de nettoyageWaarom correct doseren?

Het is zeer belangrijk dat u de juiste dosis schoonmaakmiddel gebruikt. Een overdosis onderhoudsproduct gebruiken heeft geen ‘extra proper’ effect, maar zorgt alleen voor verspilling. Wat betreft de wasmachine, vertienvoudigt een overdosering de milieu-impact en heeft geen gunstig effect op de kwaliteit van de schoonmaakbeurt. Bovendien, als u overdoseert is het risico op bacteriëngroei in de zeepresten in uw wasmachine groter (de zogenaamde ‘vetluis’ of ‘zeepluis’). Een onderdosering zorgt ervoor dat het resultaat slecht is en u opnieuw moet beginnen. Enkel de optimale dosering van het product maakt dat er een kwalitatief resultaat wordt verkregen, met een beperkte milieu-impact.

Hoe moet u de juiste dosering kiezen?

  • Lees het etiket! Alle schoonmaak- en onderhoudsproducten vermelden gebruiks- en doseringsvoorschriften die nauwgezet moeten worden gevolgd. Meet de dosis af met een dopje of doseerhulp.
  • Voor textielwasmiddelen moet de dosering worden aangepast naargelang van de hardheid van het water en de bevuilingsgraad van het wasgoed. Dit geldt zowel voor waspoeder als voor vloeibaar wasmiddel. Info over de waterhardheid in uw gemeente vindt u op de website van uw drinkwatermaatschappij.
  • Pas de dosering aan naargelang u met de hand of met de wasmachine wast.

  

Nog een paar bijkomende tips:

  • Geef de voorkeur aan producten met het EU Ecolabel. Wasmiddelen met het EU Ecolabel hebben een minimale milieuimpact.
  • Gebruik geconcentreerde producten.
  • Kies bij voorkeur navulverpakkingen.
    Indien u de wasmachine gebruikt, vul ze dan correct om het aantal wasbeurten te verminderen. De wasmachine te veel vullen is niet goed, want dan kan het wasmiddel niet goed verspreid worden en wordt de was niet goed gespoeld, met een slecht wasresultaat tot gevolg. Lees er de maximum toegelaten lading op na in de handleiding van uw wasmachine. Doe de test en zet uw wasmand met droge was eens op de weegschaal.
  • Geef de voorkeur aan de temperatuur van 30°C voor gewone textielwas en aan economische wasprogramma’s (textieldetergenten en vaatwasdetergenten).

Meer weten:

www.goedgewassen.be
www.ecolabel.be of www.facebook.com/Ecolabel.be
www.ec.europa.eu/ecat
www.detic.be
www.health.belgium.be

Goedgewassen.be

Downloadt hier de thematische fiche
in pdf-formaat