Geconcentreerde wasproducten

Gebruik geconcentreerde producten

Utilisez des produits concentrésU beperkt uw waterverbruik al door een zuinig wasprogramma te kiezen? Prima! U kunt de milieu-impact van uw wasbeurten nog verder verminderen door geconcentreerde producten te gebruiken. Als u ze juist doseert, zijn ze even doeltreffend als klassieke wasproducten.

Waarom geconcentreerde wasproducten gebruiken?
Met geconcentreerde wasproducten krijgt u eenzelfde resultaat met een verminderde dosering. De verpakking die u koopt, is voor eenzelfde aantal wasdoses* kleiner in omvang en dus zijn deze producten gemakkelijker in de opslag. Omdat ze kleiner zijn is er minder transport nodig. Bijgevolg brengen deze producten minder CO2-uitstoot teweeg bij hun productie en de vele manipulaties ervan (transport). Daarom draagt het gebruik van geconcentreerde producten bij tot de vermindering van de milieu-impact van uw was. Ook voor de consument zijn de voordelen talrijk: de producten zijn niet duurder, ze worden gemakkelijk gestockeerd en veroorzaken minder verpakkingsafval. Er bestaan ook verschillende geconcentreerde producten met het EU Ecolabel.

24 doses de lavageHoe kiest u een geconcentreerd product?

 • Vertrouw niet op de wat de reclame u wil wijsmaken. Een geconcentreerd wasproduct heeft een wasdosis* van hoogstens 85 g voor waspoeders, 75 ml voor vloeibare wasproducten en 35 ml voor de wasverzachters. Controleer dat aan de hand van de doseertabel op de verpakking.
 • Er bestaan ook ultra-geconcentreerde producten (wasdosis van hoogstens 40 ml).
 • Wanneer u producten vergelijkt, kijk dan altijd naar het aantal wasbeurten vermeld op de tekening van de wasmand (zie hieronder). De prijs “per dosis” moet op het winkelrek te vinden zijn.Nog een paar bijkomende tips:

 

 • Geef de voorkeur aan producten met EU Ecolabel. Er bestaan ook verschillende geconcentreerde producten met het EU Ecolabel.
 • Overdoseer niet – zo voorkomt u productverspilling.
 • Onderdoseer niet – zo voorkomt u te moeten herbeginnen.
 • Raadpleeg systematisch de doseervoorschriften.
 • Een hardnekkige vlek kunt u insmeren met een kleine hoeveelheid wasmiddel.
 • Pas de dosering aan naargelang u met de hand wast of met de machine.
 • Vul uw machine correct. De wasmachine te veel vullen is niet goed, want dan kan het wasmiddel niet goed verspreid worden en wordt de was niet goed gespoeld, met een slecht wasresultaat tot gevolg. Lees er de maximum toegelaten lading op na in de handleiding van uw wasmachine. Doe de test en zet uw wasmand met droge was eens op de weegschaal.
 • Controleer de hardheid van het water van uw gemeente en pas naargelang de dosering aan volgens de aanbevelingen op het etiket. Info over de waterhardheid in uw gemeente vindt u op de website van uw drinkwatermaatschappij en/of op de factuur.
 • Geef de voorkeur aan een temperatuur van 30°C voor gebruikelijke was, en kies de “zuinige” programma’s.
 • Kies bij voorkeur navulverpakkingen, en sorteer het afval.

Meer weten:

www.goedgewassen.be
www.ecolabel.be of www.facebook.com/Ecolabel.be
http://ec.europa.eu/ecat/
www.detic.be
www.health.belgium.be

* de functionele dosis of eenheid komt overeen met de hoeveelheid product nodig voor een machine met 4,5 kg witte was of 2,5 kg fijne was met een middelmatige bevuiling en voor middelmatig hard water.

Goedgewassen.be

Downloadt hier de thematische fiche
in pdf-formaat