Economisch programma

Kies het juiste wasprogramma

Het juiste programma kiezen voor de wasmachine of de vaatwasser is soms even zoeken. Soms wassen we op een programma dat veel water en energie verbruikt, terwijl dit eigenlijk niet nodig is. Hoe kunt u water en energie besparen en tegelijk toch een goed wasresultaat bekomen? U leest het op deze pagina.

Choisissez le bon programme de lavageWaarom het juiste programma kiezen?

Door te wassen met het juiste programma kan u efficiënter wassen en tegelijk uw milieu-impact verkleinen. Kies door te spelen op de energieconsumptie (programma’s op lage temperatuur) en op het waterverbruik (economisch programma, zonder voorwas). De was doen op een manier die verenigbaar is met duurzame ontwikkeling, dat wil zeggen dat men een uitstekend resultaat krijgt tegen een optimale prijs en met een minimale milieu-impact.

Hoe het juiste programma kiezen?

  • Lees de gebruiksaanwijzing van uw wasmachine en van uw vaatwas en volg de instructies van de fabrikant.
  • Lees het etiket! Alle schoonmaak- en onderhoudsproducten zijn voorzien van gebruiks- en doseringsvoorschriften die nauwgezet moeten worden gevolgd.
  • Geef de voorkeur aan een temperatuur van 30°C voor uw courante textielwas en voor de zuinige programma’s. Combineer beide keuzes indien mogelijk.
  • Lees en respecteer de onderhoudssymbolen voor textiel die u vindt op de etiketten van uw textiel, dat is uw waarborg voor een doeltreffende wasbeurt en voor het behoud van uw wasgoed. U moet de aanbevolen temperatuur altijd beschouwen als een maximumgrens, anders kan uw wasgoed beschadigd raken.
  • Geef de voorkeur aan korte programma’s (zonder voorwas). Vermijd het voorwassen of het weken van uw wasgoed. Met de huidige apparaten en producten zijn het voorwassen of het weken overbodig. Op die manier kunt u ongeveer 5 liter water per wasbeurt besparen.

Nog een paar bijkomende tips:

  • Kies voor producten met het EU Ecolabel. Gebruik geconcentreerde producten.
  • Vul uw machine correct, zo vermindert u het aantal wasbeurten. De wasmachine te veel vullen is niet goed, want dan kan het wasmiddel niet goed verspreid worden en wordt de was niet goed gespoeld, met een slecht wasresultaat tot gevolg. Lees er de maximum toegelaten lading op na in de handleiding van uw wasmachine. Doe de test en zet uw wasmand met droge was eens op de weegschaal.
  • Verwijder grove etensresten, maar spoel de vaat niet vooraleer u hem in de vaatwasser plaatst.

Meer weten:

www.goedgewassen.be
www.ecolabel.be of www.facebook.com/Ecolabel.be
http://ec.europa.eu/environment/ecolabel/eu-ecolabelled-products-and-services.html
www.detic.be
www.health.belgium.be

Goedgewassen.be

Downloadt hier de thematische fiche
in pdf-formaat