FAQ's

Wassen op 30°C, is dat doeltreffend?
In de meeste gevallen wel: de kledij die we wassen is niet echt vuil, meestal gevlekt door stoffen die er gemakkelijk uit wassen (zweet, koffie, een gesuikerd drankje, voedsel, een niet-vette vlek), of moeten gewoon opgefrist worden. De moderne wasmiddelen laten toe om deze vlekken eruit te krijgen vanaf 30°C. Natuurlijk is voor hardnekkige vlekken (minerale oliën, inkt, bloed, vers fruitsap,…) een hogere temperatuur nodig, maar let op, niet alle textiel mag op 60°C gewassen worden (zie de wassymbolen op http://www.etitex.be/etigiwassen.htm).

Waarom de voorkeur geven om, wanneer mogelijk, textiel te wassen op 30°C?
In België wast men gemiddeld 3 wasmachines per week. De gemiddelde wastemperatuur is 41°C, omdat 67% van de Belgen hun wasgoed boven de 40°C wassen. In totaal komt de jaarlijkse energieconsumptie van de Belgen voor de was op 458 GWH (gigawattuur. 1 gigawattuur = 1.000 megawattuur = 1.000.000 kilowattuur = 1.000.000.000 wattuur). Een verlaging van de gemiddelde wastemperatuur met 3 graden voor de gewone textielwas kan een energiebesparing van 11% betekenen, zonder dat het wasresultaat slechter is.

Op welke manier heeft het gebruik van geconcentreerde wasproducten een verminderde invloed op het milieu?
Omdat de verpakking kleiner is voor eenzelfde aantal wasdoses in vergelijking met een gewoon wasmiddel, is er minder transport nodig. Daarom brengen deze producten een kleinere CO2-uitstoot teweeg bij hun productie en het transport. Er is ook minder verpakkingsafval. Het is heel belangrijk om de aanbevolen dosis te volgen, niet alleen om economische redenen, maar ook voor het milieu. Minder wasmiddel gebruiken betekent minder vervuilende stoffen in het water.

Hoe herken ik een geconcentreerd product?
Vertrouw niet op wat de reclame u wil wijsmaken. Een geconcentreerd wasproduct heeft een wasdosis van hoogstens 85 g voor waspoeders, 75 ml voor vloeibare wasproducten en 35 ml voor de wasverzachters. Controleer dat aan de hand van de doseertabel op de verpakking. Er bestaan ook ultra-geconcentreerde producten (met een wasdosis van hoogstens 40 ml). Wanneer u producten vergelijkt, kijk dan altijd naar het aantal wasbeurten vermeld op de tekening van de wasmand. De prijs “per dosis” moet op het winkelrek te vinden zijn.

Ik was textiel altijd op een lage temperatuur (30°C), maar soms krijg ik een hardnekkige vlek niet uit het textiel gewassen. Wat nu?
Een hardnekkige vlek kunt u insmeren met wat vloeibaar wasmiddel. Als de was zeer vuil is, moet u de voorschriften op het etiket van het wasmiddel en de gebruiksaanwijzing van de machine volgen. Lees en respecteer de onderhoudssymbolen die u vindt op de etiketten van uw textiel, dat is uw waarborg voor een doeltreffende wasbeurt en voor het behoud van uw wasgoed. U moet de aanbevolen temperatuur altijd beschouwen als een maximumgrens, anders zal uw wasgoed beschadigd raken.

Iemand in het gezin heeft een besmettelijke ziekte, mag ik het textiel (handdoeken, zakdoeken, ...) op 30°C wassen?
Er zijn ziektes die extra hygiënemaatregelen vragen. Alleen de huisarts, of de arts die de diagnose heeft gesteld kan deze vraag beantwoorden. In het algemeen wordt aangeraden om de was van de zieke op een hogere temperatuur te wassen (60°C). Respecteer wel de wasinstructies op het etiket van het textiel (http://www.etitex.be/etigiwassen.htm).

Er is iemand allergisch (bv. voor huisstofmijt) in het gezin. Mag ik het beddengoed op 30°C wassen?
Om de vermeerdering van huisstofmijt in uw beddengoed tegen te gaan, kunt u het wasgoed elke paar maanden op zestig graden wassen. Extra maartregelen kunnen door de huisarts of de allergoloog aangeraden worden.

Er hangt een muffe geur in de wasmachine en op het textiel. Er zitten zelfs vlekken op het textiel wanneer het gewassen is. Wat moet ik doen?
Na verloop van tijd kunnen er zeepresten achterblijven in uw machine. Dat kan een muffe geur veroorzaken, en zelfs de levensduur van uw wasmachine inkorten. Om dit te voorkomen is het zeer belangrijk dat u niet meer zeep gebruikt dan nodig: lees onze tips op de pagina “Dosering”. Als dit probleem zich toch voordoet, volg dan het onderhoudsprogramma dat door de fabrikant van uw wasmachine wordt aangeraden (zie de handleiding). In de meeste gevallen volstaat het om de wasmachine één keer op 90°C te laten draaien met een kopje sodakristallen (verkrijgbaar in de drogisterij. Let op, gebruik geen bijtende soda!). Laat ook de deur van uw wasmachine open als u ze niet gebruikt zodat ze kan verluchten.

Ik was textiel altijd met het ‘eco’-programma van de wasmachine, maar soms is het waspoeder er niet goed uitgespoeld. Wat nu?
Vul de wasmachine niet te veel, want dan kan het wasmiddel niet goed verspreid worden en wordt de was niet goed gespoeld, met een slecht wasresultaat tot gevolg. Lees er de maximum toegelaten lading op na in de handleiding van uw wasmachine. Doe de test en zet uw wasmand met droge was eens op de weegschaal. Gebruik de correcte dosis wasmiddel: lees nauwkeurig het etiket. Gebruik niet te veel wasmiddel, dat heeft geen zin en u riskeert dat er te veel wasmiddel op het textiel achterblijft. Gebruik ook niet te weinig wasmiddel, want u riskeert opnieuw te moeten beginnen.